Er zijn baby’s die veel huilen en heel rusteloos zijn, maar er zijn ook baby’s die niet veel huilen en toch
rusteloos zijn.
Wanneer een baby niet lekker in zijn vel zit, kan dit alle rust en regelmaat in een gezin ontregelen.

Een huilbaby
De moeders van een huilbaby doen er alles aan om hun baby tegemoet te komen. Maar als alle fysiologische behoeften zijn vervuld en de baby blijft huilen, kun je als ouders je machteloos gaan voelen. 
Een baby huilt nooit zomaar, huilen is een vorm van communicatie. Voor de veiligheid en vertrouwen van de baby is het belangrijk om te blijven reageren op het huilen. Een baby kan immers geen woorden gebruiken, maar alleen via huilen en zijn lichaamstaal laten zien hoe het met hem gaat.

Een rusteloze baby
De moeders van een rusteloze baby moeten vaak heel veel moeite doen om hun baby in slaap te krijgen; ze wandelen vaak uren rond tot hij in slaap lijkt te zijn gevallen en als ze hem dan neerleggen schiet hij wakker en kan met grote ogen in het rond kijken.

Rusteloze baby’s vertonen de volgende kenmerken: hun bewegingen zijn ongecoördineerd en de voetjes schuiven constant over elkaar (het zogenaamde voetjes wrijven); als je naar hun armpjes kijkt, lijken ze een heel ‘symfonieorkest’ te dirigeren; hun hoofdje slingert heen en weer; ze overstrekking zich, bollen hun buikje en gooien hun hoofdje achterover; ze willen veel te vroeg gaan staan en lijken op en neer te willen springen; ze vatten moeilijk slaap en als ze al inslapen, doen ze korte hazenslaapjes.
Onrustige baby’s kunnen zich vaak ook niet goed alleen bezighouden ze willen voortdurend opgepakt worden en zelfs dan lijken ze niet tevreden.

Alle bovenstaande signalen is een teken dat het stresssysteem van de baby overbelast is. De hartslag van onrustige baby’s is permanent verhoogd, evenals hun bloeddruk, ze transpireren snel en veel en waardoor hun voetjes en handjes klam kunnen aanvoelen.

Hechtingsrelatie
De eerste levensjaren zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de hechtingsrelatie van het kind en zijn ouders. Veilige hechting tussen ouder en kind als basis is heel belangrijk voor de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind op langere termijn en als basis voor de interactie tussen ouder en het kind!

Tijdens ons gesprek worden er veel vragen gesteld over de hulpvraag,  zwangerschapsperiode, het geboorteproces en de eerste weken, maanden na de geboorte. Een baby laat middels lichaamstaal zien hoe het met hem gaat. De baby zijn lichaam spreekt over zijn ervaringen door middel van motoriek, houding, mimiek, huilen, alertheid. Tijdens dit gesprek krijgen de ouders inzicht in het gedrag en geef ik de ouders de ouderbegeleiding die ze nodig hebben om het verbeterproces van hun baby zo optimaal te laten verlopen.
Indien nodig, zal er een doorverwijzing plaatsvinden naar een collega deskundige.

Herkent u als ouders bovenstaande signalen? Dan zijn jullie van harte welkom in mijn praktijk!

Maak een afspraak

Contact formulier
Privacy