Alles zien en alles horen; een kamer binnenkomen en niet alleen de meubels en de mensen maar ook de sfeer waarnemen; veel behoefte hebben aan rust, aan tijd voor jezelf om na te denken en te dromen?

Heb je ook snel last van drukte, geluid en fel licht? Heb je ook een intens gevoelsleven, een rijke fantasie en levendige dromen? Noemen ze je weleens verlegen of gevoelig?
Knip jij ook alle labels uit je kleding? en vind je het ook niet fijn om te strakke broeken te dragen?

Ongeveer 20 procent van de mensen is hoog gevoelig. Deze mensen worden ‘fijngevoeliger’ geboren, hun zenuwzintuigstelsel neemt meer details waar en deze prikkels worden intensiever en uitgebreider uit gesorteerd.

Een hoog gevoelig persoon kan zo sterk opgaan in een ervaring of in een ander mens dat hij zichzelf hierin kan verliezen. Soms zo sterk dat het vaak ondraaglijk wordt. Iedere minimale hobbel merkt hij op, iedere emotie voelt hij/zij.
Door zoveel te zien, te horen, te ruiken, te proeven en vooral te voelen is een hoog gevoelig persoon sneller geboeid maar ook sneller vermoeid.

Veel kinderen, jongeren en volwassenen zijn doordat ze zoveel voelen ook snel afgeleid. Daarnaast merken ze ook alles op, zelfs de kleinste details. Ze zijn zichzelf hiervan meestal niet bewust, maar ze zijn sneller vermoeid en hebben dan behoefte om zich terug te trekken, alleen te zijn om alle informatie van de dag te verwerken. Gebeurt dit niet dan kan het tot gevolg leiden dat die persoon lichamelijke klachten krijgt zoals buikpijn, hoofdpijn. Daarnaast kan hij/zij snel boos worden, omdat het niet de ruimte heeft gehad om alles te verwerken.

HSP in je werksituatie
Hoog gevoeligheid is een eigenschap die beroepsmatig positief kan uitpakken. Zoals in adviserende, creatieve, dienende of ondersteunde functies en in stabiele, rustige omgeving. Veel mensen ervaren echter op het werk vooral last van hun sensitiviteit. Ze zijn gemakkelijker te beïnvloeden, hebben hun mening niet snel paraat, zijn gevoelig voor dominantie, hebben last van drukte, laten zich raken door opmerkingen, voelen de sfeer op vergaderingen, enzovoorts.
De werkomgeving is vaak druk en hectisch met kantoortuinen en flexplekken. Het is lastig te combineren met sensitiviteit. Je kunt zo overweldigend raken dat je slechter functioneert, minder presteert en meer verzuimt (vooral “mentaal verzuim, het echte verzuim schuif je vanuit je betrokkenheid en loyaliteit vooruit).

Het is de kunst om te leren leren omgaan met jouw hoog gevoeligheid en dit te gaan omzetten naar jouw talent!
Hoog gevoeligheid is naar mijn mening vooral een mogelijkheid om rijkelijker toegang te krijgen tot de verborgen wijsheid van jouw leven.

Maak een afspraak

Contact formulier
Privacy