Wie ben ik

Wie ben ikMijn naam is Pyretta Wijnia en ik ben moeder van twee prachtige kinderen, een dochter Fleur (2006) en een zoon Maikel (2008).

Door mijn moederschap ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in kinderen, wat resulteerde in het afstuderen als kinder- en jeugdtherapeut en daarna als psychosociaal therapeut voor volwassenen.
In 2012 heb ik mijn baan bij Alliade/Talant (afdeling onderwijs & advisering voor mensen met een verstandelijke beperking), vaarwel gezegd om mijn hart en passie te gaan volgen. In 2012 ben ik dan ook gestart met mijn eigen praktijk “Praktijk Pyretta”.
Als kinder- en jeugdtherapeut vind ik het belangrijk dat je mee kunt gaan in de belevingswereld van het kind. Door mijn hoog sensitiviteit en empathisch vermogen voel ik hoe het is om het kind/jongere te zijn. Door begeleiding vanuit mijn hart ontstaat er een snel vertrouwen en gevoel van veiligheid.

In 2014 ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in het coachen met paarden. Hiervoor heb ik verschillende trainingen gevolgd. Paarden kunnen mensen dingen duidelijk maken over hun houding, gedrag en hoe ze communiceren, samenwerken en/of leiding geven.

In 2016 heb ik een eigen anti-pestmethode ontwikkeld. Deze methode kwam tot stand na vele verhalen van kinderen in mijn praktijk. De bestaande anti-pestprogramma’s op school bleken lang niet altijd te werken om het pesten daadwerkelijk op te lossen. Mijn programma is speciaal ontwikkeld voor groepen binnen het basisonderwijs waar tijdelijk extra begeleiding van externe professionals gewenst is. In 2017 is dit programma gesponsord door de Rabobank Zuid-Oost Friesland. Voor individuele hulpverlening heb ik voor kinderen/jongeren die gepest worden/zijn een specialistische  behandelmethode ontwikkeld.

Sinds 2016 werk ik als zpp’er binnen het (basis) onderwijs in de functie van pedagogisch onderwijscoach. 

In 2017 ben ik mij meer gaan verdiepen in sportpsychologie. Zo heb ik de training met de methode ZIPcoach® afgerond. 
Dit is een didactische methode waarmee je sporters, leerlingen tijdens een training, les of meeting op een gestructureerde manier kunt laten werken aan de zelfregulatieve vaardigheden reflecteren, doelen stellen, plannen en evalueren.

Sinds 2018 ben ik gecertificeerd coach voor de leermethode “Ik leer anders”. Deze methode is geschikt voor beelddenkers. Vaak hebben beelddenkers een leerachterstand of denkt men aan dyslexie. Bijles helpt niet of nauwelijks omdat er dan nog meer schoolwerk op ‘foute’ wijze wordt aangeboden. De training ‘Ik leer anders’ vertaalt de lesstof naar hun manier van denken.

In 2019 heb ik de cursus/methode “Geef me de 5” afgerond. Deze methode geeft inzicht in het brein van iemand met autisme en handvatten voor de hulp/begeleiding van kinderen en jongeren met autisme.

Sinds 2019 gebruik ik als ondersteuning in mijn praktijk Bachbloesem remedies. Bachbloesem remedies helpen onze emoties en gemoedstemmingen meer in evenwicht te brengen. Bachbloesem extract is volledig natuurlijk (totaal veilig en onschadelijk) en kan zowel door kinderen als door volwassenen worden gebruikt.

In 2021 heb ik de training “Groepsgeluk” afgerond. Met deze methode maak je zichtbaar door systemisch te werken wat er speelt in de groep. De dynamiek van de groep wordt zichtbaar middels houten poppetjes, symbolen en ander klein materiaal op de tafel.

2021 heb ik verschillende cursussen/trainingen gevolgd bij het Bert Hellinger Instituut. Hiermee heb ik mijzelf verder ontwikkelt in systemisch werken binnen gezinnen, organisaties en onderwijsinstellingen.

2022 heb ik trainingen gevolgd bij Jeugdprofessionals Nederland over “werken met trauma van kinderen” en over “Sekse -, gender- en seksuele diversiteit”. Bij OPJeugd heb ik de methode “Beschermjassen” gevolgd.

2023 heb ik de training “Weerbaarheid” gevolgd bij Jeugdprofessionals Nederland en een training “Verlies en Rouw” bij OPJeugd. 

2023 Samen met een collega trainer, Isaias Ramos  (voormalig prof-kickbokser) geven wij trainingen ‘op maat’  aan verstoorde groepsdynamieken binnen het (basis) onderwijs. 

2024: Praktijk Pyretta is een samenwerking aangegaan met sportschool Energym058 in Leeuwarden. Samen zijn we gestart met “Kansrijk058. Hier bieden wij specialistische jeugdhulpverlening in combinatie met sport o.a. (kick) bokstherapie voor kinderen en jongeren (6-18 jaar) en gezinnen.