Het is mogelijk om als ouder(s) hulp en ondersteuning te krijgen bij de opvoeding van uw kind(eren)
Gezinnen fungeren namelijk als een systeem. Ieder lid van het gezin hoort bij dit systeem. Ouders zijn de sterkste pijlers van het gezin. Die vormen het fundament. Maar wat als die pijlers niet (meer) zo stevig staan? Wat als die pijlers dreigen te vallen of breken? Dan heeft het hele gezin daar last van en komt het fundament op losse schroeven te staan.

Hoe beïnvloedt dat onze kinderen?
Veel kinderen hebben het vermogen in te voelen in de ander. Een kind weet vaak intuïtief, vanuit een innerlijk weten, wat de ander denkt, voelt of wil. De ander hoeft niets te zeggen, het kind weet al hoe de ander zich écht voelt.

Openheid en eerlijkheid
Je kent vast het gezegde wel: “Ieder huisje heeft zijn kruisje”. Iedereen heeft wel eens te maken met stress, een baan die ons niet helemaal past, financiële problemen, een relatie die moeizaam verloopt, ziekte, etc. Soms zit je zelf niet lekker in je vel. Dat heeft allemaal een reden en hoort nu eenmaal bij het leven.
Maar wetende dat kinderen meesters zijn in het invoelen in de ander betekent het dat het voor hen heel belangrijk is dat we open en eerlijk vertellen wat ons bezighoudt. Dat je heel eerlijk kan benoemen, zonder heel diep op de details in te hoeven gaan, hoe het met je gaat. Vertel dat je het even moeilijk hebt, maar dat je sterk genoeg bent om dit zélf op te lossen. Vertel dat je kind hier niets mee hoeft te doen. Het is van jou niet van hem. Dan is het voor kinderen helder, dan kunnen ze rustig worden. Dan blijven ze vrij van de zorgen van de ander.
Op het moment dat jij daar open over bent en aan de slag gaat met jouw eigen levenslessen in de vorm van ouderbegeleiding zal je versteld staan dat ook het gedrag van je kind gaat veranderen, het kind als het ware weer ontspannen.

Signalen
Als kinderen verkeerde signalen krijgen, raken zij in verwarring. Zij begrijpen niet wat er gebeurt. Vaak proberen we onze kinderen te beschermen door onze zorgen niet te delen, maar dat geeft alleen maar meer verwarring. Want je kind wéét het!

Liefde
Kinderen hebben zo veel liefde voor hun ouders dat zij proberen hen te helpen door extra lief te zijn of zich stil te houden. Ze proberen als het ware iets van jouw zorg over te nemen. Het kan ook zijn dat kinderen juist opstandig en boos worden omdat ze voelen dat er iets niet klopt.

Een systemische kijk
Dat is ook de reden dat ik systemisch kijk naar kinderen en ouders. Een kind staat nooit op zichzelf. Het is onderdeel van een familiesysteem, maar ook van een schoolsysteem. Als er dus zorgen zijn om een kind kan het verstandig zijn om naast de begeleiding van het kind zelf ook te onderzoeken hoe het met de andere gezinsleden gaat. Als je daar meer inzicht in krijgt, snap je beter waarom je kind bepaald gedrag vertoont. Dat is zo verhelderend.
Hoe bewuster jij in het leven staat, bewuster wordt van het ouderschap, hoe steviger je het fundament maakt voor je kinderen.

Geluk
Een gezin in balans dat weet hoe zij samen de stormen van het leven kunnen doorstaan, waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn deel en waar er open en eerlijk gesproken kan worden is gegarandeerd een zaligheid!

En mocht je, na het lezen van dit stuk, ergens voelen dat jouw fundament niet zo stevig is, dat je je zorgen maakt of uit balans bent, laat het dan weten, vul dan het contactformulier in en we gaan dan samen onderzoeken hoe jij als ouder(s) weer in je kracht kunt komen.

Maak een afspraak

Contact formulier
Privacy